Leerprincipes en training

B.F. Skinner

Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw zijn er steeds meer hondenscholen gekomen waar je leert hoe je je hond moet opvoeden of trainen. De manier waarop kan echter nogal verschillen.
Al eeuwen worden honden getraind volgens de principes van beloning en straf. Door laboratorium experimenten van behavioristen, zoals de psycholoog B.F. Skinner, kwam er vanaf midden 20ste eeuw echter steeds meer kennis over de wijze waarop je dieren effectief en snel wat kon leren met straf of beloning.

Daaraan werden rond 1980 ‘natuurlijke’ trainingsprincipes en straffen – zoals een ruk met de slipketting en de alpha-roll – toegevoegd die op basis van de gedachte “hond = wolf en wil alfa worden’’ het gedrag van alfa-wolven zou imiteren. Met name Martin Gaus, maar ook Onze Hond redacteur Ruud Haak propageerden in Nederland deze – toen vernieuwende – methodes.

Clicker

In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd de uit Amerika overgewaaide clicker-training ongekend populair, mede door -wederom – Martin Gaus, die de slipketting in de ban deed en overging op de clicker. De clicker werd bekend door de behavioristisch georiënteerde psychologe en dolfijnentrainster Karen Pryor. Zij introduceerde voor honden de ‘positieve manier van trainen’ die bij dolfijnen werd toegepast. Dolfijnen kon je alleen met beloningen trainen; je kon ze namelijk niet fysiek corrigeren of straffen.

Dankzij technische verbeteringen werd begin deze eeuw de stroomband, waarmee honden getraind konden worden door ze elektrische schokken toe te dienen, helaas een ander populair trainingsmiddel, met name voor de training van jacht- en politiehonden.
Recent werden gelukkig ook weer nieuwe positieve en geweldloze methodes – zoals de Do as I do methode van Claudia Fugazza – ontwikkeld die gebaseerd zijn op het sociaal leren en imitatie-leren van dieren zelf.

 

Je vind hier uiteenlopende losse artikelen die allemaal gaan over een aspect van leren en trainen. Het trainen van honden met behulp van een stroomband (e collar) is inmiddels in Nederland gelukkig bij wet verboden. Toch heb ik mijn artikel hierover nog maar even laten staan, want er zijn nog steeds mensen die dit jammer vinden.

Conditioneren
Samen ‘jagen’
Kantoorhond
Apporteren
John Rogerson: trainen in de dagelijkse praktijk
Straf
Stroombanden
Slipketting